facebook tripadvisor

1137 Budapest, XIII. Szent István körút 10.
+36 1 349 3580 info@lecsobudapest.hu

Galuska

Galuska vagy nokedli?

A nokedli vagy galuska (németül Nockerl, Spätzle) egy tésztaféle. Levesbetétként, vagy pörköltökhez köretként alkalmazzák a leggyakrabban. Közeli rokona az olasz gnocchi. Sok-sok hagyományos magyar étel – például a paprikás csirke- körete is.
Nokedli szavunk a bajor-osztrák eredetű Nockerl szóból jött létre és mintegy 110-120 éve használjuk. Sok szinonímát találunk a nokedli szavunkra, egyes helyeken galuskának nevezik.

A nokedli és a galuska alapanyagát tekintve ugyanaz, a különbség köztük méretükben van. A galuskát nagyobb mérete miatt késsel szaggatják vízbe, a nokedli kisebb, erre használják a nokedliszaggatót.

Nyeli, mint kacsa a nokedlit

A kacsa nagyon szereti nyelni a nokedlit és nagyon szépen fejlődik is tőle. Régebben sok vidékünkön, csak liszt és víz keverékéből nokedlit főztek a kacsáknak, amit a szárnyasok pillanatok alatt elképesztő falánksággal felfaltak. A hízott kacsamáj előállításának céljából az így hizlalt kacsákat nem kellett fáradságos munkával naponta megtömni. Ez a hizlalási módszer is szép fejlett kacsamájat eredményez, és nem nevezhető állatkínzásnak, ráadásul kevesebb munkával is jár, így vannak farmok, ahol ezzel a módszerrel állítanak elő „kínzásmentes” kacsamájat.