facebook tripadvisor

1137 Budapest, XIII. Szent István körút 10.
+36 1 349 3580 info@lecsobudapest.hu

Székelykáposzta

A magyar konyha savanykás kedvence

A székelykáposzta a magyar konyha egyik legismertebb és legkedveltebb egytálétele. Bár nevéből azt gondolhatnánk, hogy Erdélyből, a székely vidékekről származik, valójában nem onnan ered. A történet szerint Székely József levéltáros és író 1846-ban egy pesti vendéglőben – ahol már csak kis adag maradék pörkölt és savanyú káposzta volt – megkérte a kocsmárost, hogy a kettőt keverje össze. Az étel meglepően finom lett, és hamar népszerűvé vált. Később a vendéglős ezt az összeállítást már „Székely-káposztaként” kezdte árulni – innen ered a neve.

Az étel alapja savanyú káposzta és fűszeres sertéshús, amit tejföllel tálalnak, és friss kenyérrel kínálnak. A harmonikus savanykás íz és a szaftos hús teszi ezt az ételt igazán különlegessé – és rendkívül laktatóvá. A Lecsóban gyakran megtalálod az önkiszolgáló pultban, hiszen vendégeink egyik nagy kedvence!